Ο 3ος Διαγωνισμός μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων «Νοστιμιές από σπίτι» ολοκληρώθηκε και πάλι, με μεγάλη επιτυχία. Η εκδήλωση έχει στόχο να φέρει κοντά τους πολιτιστικούς συλλόγους και να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από την παραδοσιακή κουζίνα και τους χορούς του κάθε τόπου.

Φέτος οι διαγωνιζόμενοι ανέτρεξαν στις συνταγές των προγόνων τους , χρησιμοποίησαν τα καλύτερα υλικά και το μεράκι τους και προσπάθησαν να προσεγγίσουν περισσότερο τις παραδοσιακές συνταγές. Πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 στους Φιλίππους με την συμμετοχή των ακόλουθων πολιτιστικών συλλόγων: Πολιτιστικός-Αιμοδοτικός σύλλογος Αμισιανών, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», Ποντιακός Σύλλογος Κρηνίδων «Το Βυζάντιο», Πολιτιστική στέγη Κρηνίδων, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λυδίας, Θρακική εστία Καβάλας, Μουσικοχορευτικός και Μορφωτικός σύλλογος Αμυγδαλεώνα, Πολιτιστικός σύλλογος Φιλίππων, Πολιτιστικός σύλλογος Κηπουπόλεως Καλαμίτσας «Αγ Ειρήνη», Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Λουκά, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δάτου, Εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Παναγίας «το Κάστρο» και Πολιτιστικός σύλλογος Αντιφιλίππων.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ

1ο Βραβείο (101 βαθμοί) Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων . Η κα Κούλα Λαζαρίδου μαγείρεψε «Λαγό» ,μια συνταγή που της έμαθαν οι πρόγονοι της που σαν βασικό συστατικό είχε κόκορα!!!

2ο (99 βαθμοί) Σύλλογος Μικρασιατων Καβάλας. Η κα Βούλα Καραγεωργίου ετοίμασε νοστιμότατους «Τσιγεροσαρμάδες»

3ο (93 βαθμοί) Εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος Παναγίας «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ». Η κα Άννα Κιουρτσόγλου μαγείρεψε «ρεβίθια με πράσο και λουκάνικο».

ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ»

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Λένε πως τα φαγητά της μαμάς, τις γεύσεις των παιδικών σου χρόνων δεν τις ξεχνάς ποτέ. Αποτυπώνονται στο μυαλό, στην καρδιά σου, στον ουρανίσκο. Γίνονται ένα με την μορφή της μάνας. Η μανούλα μου αγαπούσε πολύ τη μαγειρική και ήταν επιμελής και μεθοδική. Το φαγάκι που μου ήρθε στο μυαλό είναι τα ταπεινά ρεβίθια, που όταν τα μαγείρευε την μια μέρα ότι περίσσευε τα έκανε πιλάφι για την επομένη και όταν ήθελε να μας το σερβίρει σαν Κυριακάτικο φαγητό τα πλούτιζε και με λουκάνικο. Αυτό το φαγητό της μαμάς θα μαγειρέψω για σας, σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. ρεβίθια

2-3 μέτρια λουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε χοντρές ροδέλες

3 πράσα το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος

1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια με τον χυμό τους πολτοποιημένα

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

½ κουτ.γλυκού κύμινο (προαιρετικό) σκόνη

½ κουτ.γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας.

100 ml ελαιόλαδο

Αλάτι – πιπέρι

½ κουτ.γλυκού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε ζεστό νερό και 1 κουτ.σούπας αλάτι. Την επομένη τα στραγγίζουμε τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό να τα σκεπάζει κατά 2-3 εκ., σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Όταν είναι έτοιμα αδειάζουμε τα ρεβίθια με όσο ζουμί έχει σε μια γάστρα με καπάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180Ο C . Εντωμεταξύ σ’ ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σε 30 ml ελαιόλαδο σωτάρουμε τα λουκάνικα με τα πράσα και το σκόρδο μέχρι ν’ αλλάξουν χρώμα. Πασπαλίζουμε με το κύμινο, την πάπρικα, το αλατοπίπερο και προσθέτουμε πρώτα τον πελτέ, ανακατεύουμε να διαλυθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και συμπληρώνουμε με 100ml ζεστό νερό. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση και τα αδειάζουμε στο σκεύος πάνω από τα ρεβίθια. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 40-45’ μέχρι τα φαγητό να μελώσει. Αν ενδιάμεσα χρειαστεί ζεστό νερό συμπληρώνουμε.

2013_09_022013_09_012013_09_03

Comments are closed.

Επόμενη εκδήλωση

Ο Σύλλογος Παναγίας γιορτάζει τα 20 χρόνια του

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 18.30
Αίθουσα ΙΜΑΡΕΤ

Ο καιρός στην Καβάλα
+24
+29°
+21°
Καβάλα
Παρασκευή, 12