ΠΡΟΣ κ. Αδάμ Κοσμίδη, Πρόεδρο Ο.Λ.Κ. ΑΕ

Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλούμε να δεχθείτε και τα δικά μας συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο που έχετε αναλάβει τόσο εσείς όσο και το νέο Διοικ.Συμβούλιο, ώστε τα δύο “κύρια” – και όχι μόνο- λιμάνια του Νομού μας, να αναπτυχθούν και να να αναδειχτούν, και να αποκτήσουν και πάλι την παλαιότερη αίγλη τους, ως εμπορευματικοί και επιβατικοί κόμβοι της Ανατ. Μακεδονίας αλλά και των γειτονικών κρατών.

Σκοπός του παρόντος εγγράφου, είναι να θέσουμε υπόψη σας κάποιους προβληματισμούς μας, σχετικούς με το “επιβατικό” λιμάνι της Καβάλας, το οποίο ευρισκόμενο από τη θέση του σε επαφή με τη συνοικία της Παναγίας το θεωρούμε ως αναπόσπαστο μέλος της, και με το σκεπτικό αυτό, δεν μας αφήνει αδιάφορους, τόσο η ανάπτυξή του, όσο και η καλύτερη κατά το δυνατόν γενική του λειτουργικότητα, εμφάνιση και τάξη. Δεν είναι άλλωστε κάτι καινούργιο αυτό: Όλες οι φωτογραφίες που διαφημίζουν την πόλη μας, το λιμάνι και τη χερσόνησο της Παναγίας εμφανίζουν.

Είναι γεγονός, ότι κατά καιρούς καταβλήθηκαν κάποιες προσπάθειες βελτιώσεων-εξωραϊσμού του χώρου και των κτισμάτων του λμανιού: ενδεχομένως με την πιό προσφατη να ξεκίνησε μια πιό “σοβαρή” προσπάθεια η οποία όμως – τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα πράγματα – είναι ημιτελής: Δεν ασχολήθηκε καθόλου με ένα μεγάλο τμήμα του λιμανιού, του χώρου όπου σταθμεύουν τα βαριά οχήματα με προορισμό τα νησιά, όπως επίσης και με τη τύχη των παλιών λαμαρινοσκεπών αποθηκών και λοιπών “νεώτερων” κατασκευών, που με περισσή ευκολία κτίζονταν στο παρελθόν αλλά τώρα κοσμούν το χώρο με τα υπολείματά τους και ουδείς φαίνεται να έχει τη διάθεση να τα εξαφανίσει. Δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει και το ότι υπήρξε σκέψη να ενοικιαστούν κάποια από τα “κτήρια” ή τμήμα αυτών και ως “κέντρο διασκέδασης”, πριν να ξεκινήσουν τα πρόσφατα έργα…

Έτσι σήμερα το λιμάνι παρουσιάζει δύο όψεις: Πλακοστρωμένα πεζοδρόμια, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και κατευθυντήριες πινακίδες, άπλετοι φωτισμοί από τη μιά και από την άλλη “σκουπίδια” κάθε είδους (σίδερα σκουριασμένα, μαδέρια, παλιά ελαστικά, ακόμα και ένα τρακτέρ-αεροσυμπιεστής), μισοερειπωμένα μικρά ή μεγάλα κτίσματα που ανθυποχρησιμοποιούνται, δίκτυα αλιείας συνήθως σκορπισμένα και χώμα και σκόνη από τη κίνηση των φορτηγών μικρών και μεγάλων, τα οποία κυριολεκτικά πνίγουν τη συνοικία και στη συνέχεια και την πόλη μεταφερόμενα με τον άνεμο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το λιμάνι είναι χωρισμένο στα δύο και το μισό δεν άλλαξε ακόμα αιώνα.

Αναφερθήκαμε πιο πάνω σε διάφορα κτίσματα που “κοσμούν” το λιμάνι, τα οποία είναι μονίμως κλειστά, φαίνονται ως εστίες ακαθαρσίας και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται: σε ποιούς ανήκουν και εαν είναι χρήσιμα, γιατί δεν αξιοποιούνται;
Γιά παράδειγμα, το κτίσμα του παλιού απεντομωτηρίου που πλέον ούτε ως θέατρο δεν φαίνεται κατάλληλο, τελικά. Οι παλιές αποθήκες και τα διάφορα “παραρτήματά” τους βεβαίως θα πρέπει να εξαφανιστούν. Αντίθετα οι νεώτερες, δεν θα μπορούσαν άραγε να χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι τέχνης κλπ ή λοιπών εκδηλώσεων;

Κύριε Πρόεδρε,
Θέτοντας τα παραπάνω υπόψη σας, ενδεικτικά ίσως, θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι δεν κατακρίνουμε ούτε επικρίνουμε κανένα… Ο Σύλλογός μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος-παράδοσης και εξωραϊσμού και για τον σκοπό αυτό δεν φείδεται προσπαθειών. Έχουμε την πεποίθηση ότι και σεις, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων σας έχετε τη διάθεση να προχωρήσετε σε βελτιώσεις και εξωραϊσμούς των χώρων δικαιοδοσίας σας.

Θα είμαστε ευτυχείς, εαν θελήσετε να έχετε μια συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβουλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φ.Λαζαρίδης                              Ελ. Παπέλη-Σκαμνιώτη

Comments are closed.

Επόμενη εκδήλωση
Ο καιρός στην Καβάλα
+24
+29°
+21°
Καβάλα
Παρασκευή, 12